Visie
Een sterke basis
Op de Bonifatiusschool vinden we het ontzettend belangrijk dat ieder kind een sterke basis krijgt in schrijven, spellen, lezen en rekenen. Deze vaardigheden zijn namelijk de bouwstenen voor al het verdere leren. Zonder goed te kunnen schrijven en spellen, kunnen kinderen hun gedachten niet duidelijk op papier zetten. Zonder goed te kunnen lezen, wordt het lastig om nieuwe kennis op te doen en de wereld om hen heen te begrijpen. En zonder een stevige basis in rekenen, krijgen ze moeite met problemen oplossen en logische stappen maken. Wij beloven dat we elk kind deze basisvaardigheden zullen aanleren. We besteden veel aandacht en zorg aan het leren van deze vaardigheden, zodat ieder kind met vertrouwen en succes de volgende stappen in zijn of haar schoolloopbaan kan zetten. We willen dat elk kind goed voorbereid is op de toekomst, en met een sterke basis kan doorgroeien naar grotere uitdagingen.
Samen leren, samen leven
Op onze school hechten we veel waarde aan samen leren en samen leven. In een wereld waarin individualisme steeds meer de norm wordt, willen wij een duidelijk alternatief bieden. We geloven dat kinderen niet alleen leren door zelfstandig te werken, maar juist ook door samen te werken en van elkaar te leren. Door te leren met en van elkaar, ontwikkelen kinderen belangrijke sociale vaardigheden zoals respect, empathie en samenwerken. Deze vaardigheden zijn essentieel voor een gezonde wereld waarin we elkaar steunen en samen oplossingen vinden. Onze kernwaarden verbondenheid en vertrouwen staan hierbij centraal. We willen dat kinderen zich verbonden voelen met elkaar, met de school en met hun omgeving. Vanuit vertrouwen durven we op elkaar te bouwen en elkaars sterke kanten te benutten. Samen leren betekent dat we elkaar helpen, uitdagen en ondersteunen om beter te worden. Samen leven betekent dat we verantwoordelijkheid nemen voor elkaar en zorg dragen voor de gemeenschap waarvan we deel uitmaken. Zo bereiden we kinderen niet alleen voor op hun toekomst, maar ook op hun plek in een wereld waarin ze betekenisvolle en betrokken jonge mensen kunnen zijn.
Kennisrijk, thematisch onderwijs
Op onze school vinden we kennis een essentieel ingrediënt voor de succesvolle ontwikkeling van kinderen. Goede kennisopbouw is bij ons een grote prioriteit, omdat we geloven dat een stevige basis van kennis kinderen helpt om de wereld beter te begrijpen en zich breed te ontwikkelen. We bieden deze kennis in samenhang aan via het Nederlands Kennis Curriculum, waardoor de leerstof thematisch wordt aangeboden. Dit betekent dat de verschillende vakken elkaar versterken en dat kinderen de verbanden leren zien tussen bijvoorbeeld geschiedenis, aardrijkskunde, wetenschap, maar ook sociaal-emotioneel leren, burgerschap en kunst en cultuur. De samenhang tussen deze vakken is belangrijk omdat kinderen hierdoor leren om vanuit meerdere perspectieven naar een onderwerp te kijken. Zo begrijpen ze niet alleen de feiten, maar ook hoe deze feiten invloed hebben op de samenleving, hoe ze als individu kunnen bijdragen aan een betere wereld, en hoe kunst en cultuur deel uitmaken van onze geschiedenis en identiteit. Door vakken te verbinden, zorgen we ervoor dat kinderen niet alleen kennis opdoen, maar deze ook leren toepassen in de praktijk en in hun eigen leven. Zo groeien ze op tot betrokken en kritische jonge mensen met een brede blik op de wereld.
Kunst en cultuur
Kennis van kunst en cultuur biedt kinderen de kans om te ontdekken, hun verbeelding te gebruiken en nieuwe perspectieven te verkennen. Door vakken als muziek, beeldende kunst, drama en dans te integreren in onze thema’s, leren kinderen op een speelse en inspirerende manier over de wereld om hen heen. Ze ontdekken de verhalen, tradities en creaties die verschillende culturen rijk maken, en ontwikkelen zo een diepere waardering voor diversiteit. Onze thematische aanpak maakt het mogelijk om kunst en cultuur niet als losse vakken aan te bieden, maar als een samenhangend geheel waarin kinderen leren om verbanden te leggen tussen vakken. Ze zien hoe kunst en cultuur verweven zijn met geschiedenis, burgerschap, natuur en wetenschap. Hierdoor ontwikkelen ze niet alleen creatieve vaardigheden, maar ook een bredere, meer empathische kijk op de wereld.
Bezoeken aan voorstellingen en musea zijn een vanzelfsprekend en belangrijk onderdeel van ons aanbod.