Samen leren en samen leven

Op onze school hechten we veel waarde aan samen leren en samen leven. In een wereld waarin individualisme steeds meer de norm wordt, willen wij een duidelijk alternatief bieden. We geloven dat kinderen niet alleen leren door zelfstandig te werken, maar juist ook door samen te werken en van elkaar te leren. Door te leren met en van elkaar, ontwikkelen kinderen belangrijke sociale vaardigheden zoals respect, empathie en samenwerken. Deze vaardigheden zijn essentieel voor een gezonde wereld waarin we elkaar steunen en samen oplossingen vinden. Onze kernwaarden verbondenheid en vertrouwen staan hierbij centraal. We willen dat kinderen zich verbonden voelen met elkaar, met de school en met hun omgeving. Vanuit vertrouwen durven we op elkaar te bouwen en elkaars sterke kanten te benutten. Samen leren betekent dat we elkaar helpen, uitdagen en ondersteunen om beter te worden. Samen leven betekent dat we verantwoordelijkheid nemen voor elkaar en zorg dragen voor de gemeenschap waarvan we deel uitmaken. Zo bereiden we kinderen niet alleen voor op hun toekomst, maar ook op hun plek in een wereld waarin ze betekenisvolle en betrokken jonge mensen kunnen zijn.

 

In het groen!

De omgeving van de Bonifatiusschool is een verlengstuk van het onderwijs dat we bieden. Onze ‘achtertuin’ bestaat uit gebied van Natuurmonumenten en uit landerijen; we bevinden ons dus op een perfecte plek om onderwijs te geven waarin natuur, milieu en duurzaamheid belangrijke uitgangspunten zijn. Leren doen we in de klas, maar ook met onze handen in de grond: kennis over de natuur vormt de basis voor een gezonde en positieve kijk op het leven. Zo maken we leerlingen ervan bewust dat we samen verantwoordelijk zijn voor een duurzame, leefbare wereld.  

Hoe ons groene onderwijs er concreet uitziet? Van maart tot november zijn we tweewekelijks te vinden in de schoolmoestuin van Kasteel de Haar. Alle leerlingen dragen een school-overall en zijn betrokken bij het proces van onderhouden, zaaien en oogsten. Van de oogst maken we soep, die bestemd is voor de seniore inwoners van Haarzuilens.

De kleuters van onze school leren door te doen en mee te maken en lezen bijvoorbeeld met de leraar uit ‘Zaadje in de wind’. Het boek sluit aan bij het seizoen van zaaien: alle leerlingen krijgen een zonnepit, die ze in de grond zetten en verzorgen als deze ontkiemt. In de schoolvakanties gaan de plantjes mee naar huis, zodat de leerlingen leren hoe ze zorg moeten dragen voor hun omgeving. In een ander seizoen grijpen leraren weer andere veranderingen van de natuur aan om hun lesprogramma vorm te geven. Daarnaast prikken we afval in het dorp en maken we natuurwandelingen met onze boswachter. Op de Bonifatiusschool is onze lievelingskleur absoluut groen!